Skip to content
Sănătatea ta este foarte importanta pentru noi

ANGELICA

Conținutul articolului

ANGELICA – descriere, părți folosite

Angelica (Angelica archangelica) este o plantă ierboasă înaltă, din familia umbeliferelor, care crește mai mult în regiunile montane, fiind ocrotită de lege.

angelica verde

Numele ei se leagă de o religioasă, praznicul Sfântului Arhanghel Mihail, sărbătoare în preajma căreia planta înflorește. Angelica are o istorie bogată, mai ales în tradiția populară occidentală, unde se considera că prezența ei tine departe spiritele rele și ferește de ciumă. Prin părțile noastre, era folosită în aromatizarea unor băuturi alcoolice, haiducul Pintea Viteazul fiind cunoscut datorită preferințelor sale pentru pălinca aromatizată cu angelica. În scopuri medicinale se recurge la planta cultivată, de la care se recoltează rădăcinile (Radix Angelicae), de culoare închisă, negricioasă și cu miros aromat caracteristic.

angelica

ANGELICA – Substanțe active

Rădăcina conține ulei volatil în a cărui compoziție intră prin cipii cumarinice, angelicina, xantotoxina, imperatorina, bergaptenul. Mai contine acizii cafeic, clorogenic, angelic, fumaric, oxalic, acizi graşi, taninuri, substanţe glucidice.

Acțiune, proprietăți

Substanţele fitochimice din rădăcina de angelică au proprietăți tonice, stimulente, carminative, stomahice. Uleiul volatil din angelică are efecte excitante asupra sistemului nervos central, la administrare în doze mici, în timp ce la doze mari manifestă o acțiune puternic inhibitoare, deprimantă, afectând chiar luciditatea.

Indicații terapeutice

Fitoterapia cu angelică este utilizată în afecțiuni ale stomacului însoțite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mâncare. Uleiul volatil se recomanda în anorexie, dispepsii, meteorism. Uleiul eteric de angelica se mai folosește și extern în terapia reumatismului.

angelica

Preparare și administrare

Pentru prepararea unui decoct se folosește 1 lingurița de pulbere de rădăcină, la 1 cană cu apă. Se lasă la fiert cca 2 minute după ce da în clocot. Se ia de pe foc și se lasă vasul acoperit încă 15 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Se poate folosi 1 cană pe zi, dar în nici un caz mai mult de 2 căni. Alte preparate din rădăcină de angelică sunt maceratul, tincturile. Uleiul volatil de angelica se administrează în doze foarte mici de 0,05-0,3 g.

Precauţii

Având în vedere efectul negativ al dozelor mari, se recomandă folosirea cu maximă prudență atât a preparatelor din rădăcină de angelică, cât mai ales a uleiului volatil. Este contraindicată la femei în timpul sarcinii.

Configurați