Skip to content
Sănătatea ta este foarte importanta pentru noi

AFINUL

Conținutul articolului

Afinul – Descriere și părți folosite

afinul
Afinul

Afinul (Vaccinium myrtillus), este un arbust scund, bine cunoscut de cei care îndrăgesc muntele. Fructele sale, afinele (Fructus Myrtilli), niște boabe mici de culoare albastru-închis cu nuanțe vineții, sunt foarte gustoase și au atât valoare medicinală, cât și alimentară.

Fructele se recoltează când sunt bine coapte, în general în luna august și la începutul lunii septembrie.

În cantități mici, se pot culege și cu mâna. Mult mai cu spor se pot recolta însă cu ajutorul unor „piepteni” speciali. Pe lângă fructe, de la afin se folosesc în scop medicinal și frunzele (Folium Myrtilli) care toamna devin roșiatice și cad.

Afine
Afine

Afinul – Ce substanţe active are?

Frunzele de afin conțin flavonoizi, acizi triterpenici, taninuri, neomirtilina. În fructe se gasesc coloranți de natură glicozidică (de exemplu mirtiline), taninuri, caroten vegetal, pectine, vitaminele C si B. glucide si acizi organici, precum și vitaminele PP. E și săruri minerale.

Acţiune, proprietăţi

Preparatele din frunzele și fructele de afin au acțiune anti diareică, antiseptică, antiemetică, antiinflamatoare, diuretică, ușor coronaro-dilatatoare și hipoglicemiantă, antiaterogenă, de activa tor al regenerării retinei.

Taninurile ajunse în tubul intestinal aglutinează bacteriile și opresc procesele de fermentație. Se consideră că efectul anti diareic observat în cazul preparatelor din afin are un mecanism de acțiune diferit de cel al dietei cu mere rase sau morcov parte dintre substanțele active pătrund în celulele peretelui intestinal formând o peliculă protectoare.

frunze de afin

Extractul din frunze de afin scade nivelul de glucoză din sânge și, potrivit unor cercetări mai noi, scade și nivelul trigliceridelor.

Diverse studii experimentale au pus în evidență că antocianozidele din afin protejează vasele sanguine, cresc rezistența capilarelor sanguine și au proprietăți antiedematoase.

Cercetătorii italieni au descoperit, în cadrul unor experimente pe animale de laborator, că această grupă de substanțe extrase din afin are efecte protectoare în ulcerul gastric indus de stres, medicamente, alcool și chiar față de ulcerul cronic indus de acidul acetic.

Afinul are calități anti ulceroase promițătoare, datorită stimulării apărării locale a mucoasei stomacului. De asemenea, în ce privește retina, esențială în asigurarea unei vederi normale, substanțele active din afin stimulează regenerarea pigmenților din fotoreceptorii retinieni.

Cercetările experimentale au arătat că flavonoizii conținuți în extractul apos de afine reprezintă un puternic factor protector care previne oxidarea colesterolului, putând juca astfel un rol în prevenirea aterosclerozei. Acțiunea acestor flavonoizi pare să fie mai intensă decât a acidului ascorbic (vitamina C). Proprietatea antiaterogenă a flavonoizilor din afin este exploatata de industria farmaceutică.

Indicații

Preparatele fitoterapeutice din afin sunt recomandate în diaree, dispepsie, enterocolite, arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza cerebrală, hipertensiune arterială, sechele după infarct miocardic, diabet zaharat, tulburări ale metabolismului grăsimilor, în special în creșterea trigliceridelor, tulburări vasculare la persoanele vârstnice și la diabetici, gută, reumatism, infecții urinare.

Preparare și admninistrare

Din frunzele de afin se prepară o infuzie folosind o proporţie de 1 lingură de frunze uscate şi fărâmitate, la 1 cană cu apă. Se bea ceaiul călduţ în cantitate de 2-3 căni pe zi. Infuzia din frunze de afin se poate folosi și în stomatite, sub formă de gargară, de 4-5 ori pe zi.

Din fructe se prepară un decoct concentrat din trei linguri de fructe la 0,5 litri de apă. Compoziția se fierbe 10 minute. Se consumă nefiltrat (lichidul împreună cu fructele) ca ceai cald, de 2-3 ori pe zi.

ciorchine de afine

Fructele proaspete (bine spălate), congelate sau conservate prin alte mijloace, pot fi consumate în cantitate de 50-100 g zilnic, timp de 2 săptămâni.

Intră în compoziția comprimatelor Difabiol, Difebiom, a comprimatelor Fitodiab, Normodiab, a comprimatelor naturale antidiareice (Plantavorel).

Diverse

Afinele au un continut rar intâlnit de vitamina C si A, putându-se consuma crude sau conservate pentru iarnă sub cele mai diverse forme: gem, jeleu, compot, sirop, suc etc.

Configurați